Погіршення якості води у Дінці трапляється кожного літа, а цьогоріч ситуація ускладнилася. Ізюмська райСЕС при плановому контролі в червні виявила бактерії групи сальмонели, збудника тяжкого інфекційного захворювання - сальмонельозу.
І за словами санітарного лікаря відділення комунальної гігієни О.Іванченко, це досить стійка в оточуючому середовищі бактерія. Вона добре зберігається у воді, харчових продуктах, м\'ясі. Надзвичайно висока температура сприяє розмноженню бактерій. Причиною забруднення, як правило, стають хворі люди, тварини, неочищені стічні води, фекальне забруднення. Крім того, переносниками бактерій може бути риба. Тому рибалки замість ляща можуть спіймати бактерію. А в разі її попадання в організм з\'являються ознаки захворювання. Різко підвищується температура тіла, виникає блювання, хворого мучать спрага та пронос. Відмічається біль в животі, збільшуються в розмірах печінка та селезінка.
Погіршення якості води у Дінці трапляється кожного літа, а цьогоріч ситуація ускладнилася. Ізюмська райСЕС при плановому контролі в червні виявила бактерії групи сальмонели, збудника тяжкого інфекційного захворювання - сальмонельозу.
І за словами санітарного лікаря відділення комунальної гігієни О.Іванченко, це досить стійка в оточуючому середовищі бактерія. Вона добре зберігається у воді, харчових продуктах, м\'ясі. Надзвичайно висока температура сприяє розмноженню бактерій. Причиною забруднення, як правило, стають хворі люди, тварини, неочищені стічні води, фекальне забруднення. Крім того, переносниками бактерій може бути риба. Тому рибалки замість ляща можуть спіймати бактерію. А в разі її попадання в організм з\'являються ознаки захворювання. Різко підвищується температура тіла, виникає блювання, хворого мучать спрага та пронос. Відмічається біль в животі, збільшуються в розмірах печінка та селезінка.
З метою профілактики та запобігання захворюваності водного характеру серед населення міста та району санітарно-епідеміологічна служба пропонує: обмежити купання в річці Сіверський Донець до покращання показників якості річкової води, не використовувати воду відкритих водоймищ для приготування їжі, питних потреб, миття овочів, фру-ктів, для гігієнічних цілей. Обов\'язково після купання у водоймі слід прийняти душові процедури. Не треба використовувати воду від-критих водойм для господарських потреб, напування домашніх тварин, прання. М\'ясо птиці, риби та інших свійських тварин, а також молоко використовувати тільки після тривалої термічної обробки. В разі виникнення проблем зі здоров\'ям після відпочинку на березі річки або після вживання їжі сумнівного походження (особливо придбаній на стихійних ринках), молока та молочних продуктів не займайтесь самолікуванням.
Треба пам\'ятати, що через Ізюмський район пролягають міжміська автомобільна траса, залізниця, має місце украй інтенсивна міграція населення (а в Маріуполі зареєстровано випадки захворювання на холеру), тривожать незадовільне водопостачання населення питною водою і часті прориви водопровідних та каналізаційних мереж, сти-хійні неорганізовані ринки. Це створює можливість виникнення захворювання. Як зазначає зав. епідвідділом Ізюмської райСЕС М.М. Пазушко, холера відноситься до карантинних інфекцій і є особливо небезпечним захворюванням. Джерелом захворювання може бути хвора людина або вібріоносій. Заразитися можна, використовуючи для пиття забруднену воду з відкритих водойм, для миття посуду, овочів та фруктів, ковтаючи під час купання. В невпорядковане джерело водопостачання вібріон може потрапити зі стічними, дощовими і талими водами. На харчові продукти збудники холери потрапляють з брудних рук хворого або носія. Найбільш небезпечні для забруднення продукти, які не піддаються термічній обробці, - хліб, салат, масло вершкове, сметана, сир та ін. При контактно - побутовому шляху зараження відбувається переважно через брудні руки, навколишні предмети, а також через мух. Важливим заходом профі-лактики є санітарний контроль за станом місць громадського забору води і своєчасне хлорування, систематична очистка і дезінфекцієя вигрібних ям, сміттєвих ящиків і інших місць. Щоб попередити зараження цією тяжкою хворобою необхідно воду для пиття, миття посуду, овочів та фруктів обов\'язково ки- п\'ятити. Купатися слід в спеціально відведених міс-цях, систематично мити руки з милом перед їжею, а овочі, фрукти, ягоди - перед споживанням. При появі перших ознак кишкового захворювання негайно звернутися до лікаря і не займатися самолікуванням. Отже, треба пам\'ятати, що наше здоров\'я - в наших руках.
Підготував М.Іллічівський.
Малюнок Є.Сіпкова.