За даними ВООЗ, щороку півмільйона людей у світі помирають внаслідок серцево-судинних хвороб, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів. За прогнозами ВООЗ, протягом наступних 25 років можна врятувати понад 17 млн життів і запобігти збільшенню кількості серцевих нападів удвічі, якщо вилучити штучно вироблені трансжири з продуктів харчування.
Маргарини та кулінарні жири промислового виробництва почали застосовуватися в продуктах наприкінці 19 століття як заміна дороговартісних тваринних жирів, наприклад, вершкового масла. Їх почали додавати до продуктів харчування, аби продовжити термін зберігання та змінити структуру рослинних жирів, необхідних для кулінарної обробки. Знадобилося століття, аби довести негативний вплив трансжирних кислот на здоров’я людей. Дослідження підтвердили зв’язок між споживанням трансжирних кислот та ішемічною хворобою серця, яка може призводити до передчасної смертності. Є докази, що споживання трансжирів підвищує рівень «поганого» холестерину й натомість знижує рівень «хорошого». Перелік недуг, до яких призводять трансжири, включає також ожиріння, рак, діабет, розлади імунної системи.
Ізюмська міжрайонна лабораторна філія "Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України
82% населення підтримують законодавче обмеження трансжирів в Україні.
Facebook Коментарі