Профілактика отруєння грибами
Гриби дуже корисний натуральний продукт, який може замінити м’ясо, фрукти і масло одночасно. Лікувальні властивості грибів доведені науково. У грибах є значна кількість білків, вуглеводів, мінеральних речовин та мікроелементів, тому вони є досить поживним та калорійним продуктом. Незважаючи на те, що гриби вважаються «важкою» їжею, вони містять ферменти, які розщеплюють жири та клітковину. В нашій країні є традиційним вживання страв з грибів, але ця традиція має підвищений ризик, бо навіть досвідчені грибники інколи до свого кошика збирають гриби, якими можна отруїтися.
Гриби поділяються на їстівні (білі, підберезники, маслюки, опеньки справжні, підосичники, лисички), умовно-їстівні (сироїжки, дощовики, сироїжки, грузді) та отруйні (бліда поганка, мухомор, несправжні опеньки, свинушки). Щорічно найбільше смертельних випадків отруєння грибами відбувається через вживання в їжу блідої поганки. Але необхідно пам’ятати, що отруєння можуть викликати і їстівні гриби, оскільки вони мають здатність накопичувати в собі токсичні речовини з ґрунту та повітря, виростаючи поблизу автошляхів, промислових підприємств, звалищ побутових відходів. Також небезпечно вживати гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання, бо це продукт, який швидко псується, і при порушенні умов зберігання здатен викликати інтоксикацію організму.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, різкий біль у животі, пронос, посилене потовиділення) - можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Тому навіть при найменшому нездужанні необхідно негайно викликати «швидку допомогу» або доправити хворого до лікарні. Займатися самолікуванням в таких випадках не можна. Слід обов’язково зберегти залишки грибів або грибних страв, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Щоб запобігти отруєння грибами, дотримуйтесь заходів та правил, які необхідно виконувати кожному, хто збирає та споживає гриби: Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій. Не куштуйте сирі гриби. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Також в жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних.
Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Без грибів можна прожити. Але якщо все таки ви не можете відмовитись від грибів, то будьте дуже пильні та обережні. Гриби не пробачають легковажності.
Олеся Перегінець, лікар із загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Ізюмської міськміжрайонної філії ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України».
Мне лично встречались грибники (мать и взрослый сын) которые брали все грибы подряд,когда я и приятель сказали им что у них в корзине много плохих и несьедобных грибов они не поверили и ничего не выбросили.Или на рынках продают грибы консервированные в банках которые стоят на солнцепеке много дней.Поразительная беспечность с грибами часто кончается трагически !