Метгемоглобінемія - захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем метгемоглобіну в крові. Це одна із форм окисленого гемоглобіну, що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його до всіх органів організму людини. Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії в тканинах організму людини, особливо дітей. У немовлят та дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Чим менша за віком дитина, тим тяжче перебігає хвороба. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи. Перебіг хвороби у дітей, у яких виникає це отруєння, супроводжується проносами, розладами серцево-судинної системи. Внаслідок порушення нормального формування кров’яних тілець шкіра дитини набуває синьо-сірого відтінку.
За останні три роки в області реєструються випадки захворювання на метгемоглобінемію дітей, переважно новонароджених і віком до одного року життя. Як правило, одніє з причин є вживання питної води, переважно з колодязів і криниць, а також продуктів харчування, в основному, рослинного походження з високим рівнем вмісту нітратів. Саме вони (нітрати) є найнебезпечнішими забруднювачами, які накопичуються в ґрунті, а потім в рослинах через підвищений вміст мінеральних та особливо органічних добрив. Ранні овочі, особливо тепличні, містять більше нітратів, ніж ті, що вирощенні на відкритому ґрунті.
Важливими показниками забруднення питної води децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів) є солі аміаку, азотистої кислоти (нітрити) та азотної кислоти (нітрати). Аміак є початковим продуктом гниття і його присутність у воді свідчить про свіже фекальне забруднення. Нітрити та нітрати є кінцевими продуктами мінералізації органічних речовин. Приготування сумішей для дитячого харчування, в яких використовується колодязна вода, що містить велику кількість нітратів, становить основну загрозу отруєння немовлят. Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%. Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.
Щоб уникнути отруєнь нітратами необхідно використовувати якісну воду перевірену в лабораторії. Якість води залежить від місць розташування колодязів, стану прилеглої території, наявності джерел забруднення, санітарно-технічного стану колодязів та здійснення заходів щодо належного їх утримання.
З метою профілактики захворювання на мегемоглобінемію та з метою запобігання отруєнь нітратами необхідно дотримуватись наступних рекомендацій. Не слід готувати дитячі суміші з використанням колодязної води, якщо не впевнені в її якості. Не можна купувати та вживати ранні овочі без наявності результатів лабораторних досліджень на вміст нітратів. Не треба їсти ранні парникові овочі, на яких з’явилась гниль або цвіль. Забороняється давати дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі понад 2 години, оскільки за цих умов наростає вміст нітритів. При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою. Забезпечте утримання приватного колодязя в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.
Слід зазначити, що за даними санітарно-гігієнічної лабораторії філії у воді громадських, індивідуальних колодязів та каптажів джерел, що використовуються для споживання дітьми віком від 0 до 3-х років (за списками ЛПЗ по постанові ГДСЛ від 17.05.2010 № 16 «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії» встановлені перевищення рівнів вмісту нітратів у питній воді: в 2016 році - 52,1%, в 2017 році – 75,9%, в 2018 році – 72,9%, в 2019 році – 64,6% та за 6 місяців 2020 року – 37,5%.
Забезпечення населення безпечними та якісними харчовими продуктами та питною водою можливе лише за умов створення ефективної системи лабораторного контролю. Для лабораторного контролю якості та безпечності питної води, плодоовочевої продукції звертайтесь до Ізюмської міськміжрайонної філії ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України», де працюють атестовані лабораторії: санітарно-гігієнічна, бактеріологічна та лабораторія фізичних факторів.
Лабораторні дослідження питної води громадських, індивідуальних колодязів та каптажів джерел, що використовуються для споживання дітьми віком від 0 до 3-х років (за списками ЛПЗ по постанові ГДСЛ від 17.05.2010 № 16 «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії» лабораторія філії проводить безкоштовно.
Лабораторії надають платні послуги відповідно до заявок за цінами, згідно наказу по державній установі «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» від 30.07.2019 № 635
В.Суббота, завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень
Ізюмської міськміжрайонної філії ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України».