“Індекс борщу” зріс у півтора рази, порівняно з минулим роком.
Чому складові однієї з найголовніших українських страв подорожчали, і що буде з цінами далі — зʼясовував Центр громадського моніторингу та контролю.
Зростання цін.
Вартість продуктів для традиційного борщового набору зросла у півтора рази, якщо порівнювати з минулим роком. Наразі “Індекс борщу” — показник вартості продуктів, який традиційно розраховує “Український клуб аграрного бізнесу” — становить 222 гривні. Це на 19% більше, ніж минулого місяця.
У “Українському клубі аграрного бізнесу” відзначають, що найбільше додали в ціні:
- свинина
- цибуля
- капуста
- буряк
Зокрема:
- Вартість свиного ошийка зросла на 20% за місяць і нині сягає 330 гривень за кілограм.
- Цибуля, порівняно з квітнем, подорожчала майже вдвічі.
- Буряк зріс у ціні на 60%.
Найменше подорожчала морква — лише на 14% за місяць.
- Інгредієнтом, який здешевшав, виявилася стара картопля — її ціна впала на 2% через новий врожай, зокрема імпортований.
Причини інфляції
Залишків старого врожаю овочів залишається все менше — ціни ростуть.
Пропозиція ринку м’яса зменшилася у порівнянні з минулим роком. Поголівʼя свиней цьогоріч — на 11% менше, ніж у 2024. Через зменшення поголів’я рогатої худоби зросли ціни на яловичину: 317 гривень/кг — на 6% дорожче, ніж у квітні.
Відзначають також збільшення цін на курятину — щонайменше +5% за місяць .
“Попри стрімке зростання собівартості, виробники за рахунок власних резервів та зменшення прибутків стримували здорожчання м’яса птиці. Однак вимушені були поступово підвищувати відпускні ціни для компенсації втрат попередніх періодів”, — пояснив у коментарі агентству “УНІАН” виконавчий директор асоціації “Союз птахівників України” Сергій Карпенко.
Чи впадуть ціни
Незабаром вартість деяких продуктів борщового набору зменшиться. Зокрема:
Молода картопля — за прогнозами, ціна на неї почне падати з середини червня.
Капуста та цибуля — їхня вартість піде донизу з липня.
Водночас, аналітики певні, що ціни на мʼясо найближчим часом не падатимуть.
Центр громадського моніторингу та контролю