За українською традицією, увечері 6 січня прийнято відвідувати своїх батьків та хрещених. А ще у Святвечір ходять колядувати.Святвечір – це завершальний день Різдвяного посту. Свою назву він отримав, тому що в цей день прийнято їсти сочиво (кутю). Страву готують із макового або мигдального молока, яке змішують із медом, і каші з пшениці або ячменю, жита, гречки, гороху, сочевиці. Також сюди додають цілі або подрібнені ядра волоських горіхів, солодкого мигдалю, розтертий мак.Першою стравою, яку куштують за столом, має бути саме кутя.
Раніше кутю називали “багатою”, бо окрім неї готували ще 11 пісних страв: борщ, рибу, гриби, пироги з квасолею та капустою, картоплю та узвар – на честь 12-ти учнів Христа.https://bykvu.com
6 січня православні та греко-католики святкують Святвечір
Facebook Коментарі