Розмова не про харчову цінність дикорослих грибів, а про приховану небезпеку, яку вони в собі містять.
Після інтенсивних дощів до лісу потяглися грибники. Більш досвідченіші з них знають, що на території області налічується близько 80 видів отруйних грибів, котрі за зовнішнім виглядом часом нагадують їстівні. Тож треба бути вельми обережним, аби не вкоротити собі життя.
Дехто вважає, що отруйні гриби не уражаються хробаками, викликають зміну кольору на зелений або бурий завдяки застосування цибулі або різних предметів із срібла. Це не так.
Найкращий спосіб уникнути отруєнь - вживання в їжу доброякісних та добре відомих їстівних грибів. Не завжди можна орієнтуватись на запах і смак сирого гриба як на показник їстівності або отруйності, оскільки найбільш небезпечні, навіть смертельно отруйні дикорослі гриби, такі, як мухомор зелений (бліда поганка), павутинник жовтогарячо-червоний, сторчок звичайний та багато інших, мають приємний запах і смак.
Наприклад, за дев’ять місяців цього року на Донеччині дикорослими грибами отруїлися 18 чоловік, із них 6 - смертельно.
- На Ізюмщині зафіксовано....
Розмова не про харчову цінність дикорослих грибів, а про приховану небезпеку, яку вони в собі містять.
Після інтенсивних дощів до лісу потяглися грибники. Більш досвідченіші з них знають, що на території області налічується близько 80 видів отруйних грибів, котрі за зовнішнім виглядом часом нагадують їстівні. Тож треба бути вельми обережним, аби не вкоротити собі життя.
Дехто вважає, що отруйні гриби не уражаються хробаками, викликають зміну кольору на зелений або бурий завдяки застосування цибулі або різних предметів із срібла. Це не так.
Найкращий спосіб уникнути отруєнь - вживання в їжу доброякісних та добре відомих їстівних грибів. Не завжди можна орієнтуватись на запах і смак сирого гриба як на показник їстівності або отруйності, оскільки найбільш небезпечні, навіть смертельно отруйні дикорослі гриби, такі, як мухомор зелений (бліда поганка), павутинник жовтогарячо-червоний, сторчок звичайний та багато інших, мають приємний запах і смак.
Наприклад, за дев’ять місяців цього року на Донеччині дикорослими грибами отруїлися 18 чоловік, із них 6 - смертельно.
- На Ізюмщині зафіксовано два випадки отруєння грибами - повідомила редакцію лікар з гігієни харчування Ізюмської райСЕС Валентина Андріївна Андрієнко. – Це жителі з Донецька, які приїздили на відпочинок в село Червоний Шахтар. Крім того, постраждала шестимісячна дитина, яку терміново відправили до лікарні з діагнозом токсикоз.
У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: біль всередині, розлад шлунку, нудота, блювота, загальна слабкість. Буває, що іноді у хворого з’являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Навіть при легкому отруєнні треба негайно звернутися за медичною допомогою. Часто від того, як швидко це буде зроблено, залежить життя людини. Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар. Насамперед треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому велику кількість солоної води, а тоді визвати блювоту. Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю, кави або молока. Але поки прийде лікар, не годувати.
Пам’ятайте, збирати потрібно лише ті гриби, які добре знаєте, що вони їстівні.
Гриби, яких ви не знаєте або які викликають у вас підозру, ніколи не збирайте і не вживайте у їжу.
Підготувала Л.Господар.
повно донбасян у наших лісах і беруть вони все підряд.показую їм.розказую.а погані гриби вони не викидають.то нехай травляться.наші ліси будуть чистіші.бо від донбасян залишаються купи сміття.