З ранньої весни до глибокої осені до лісу поспішають грибники. З 200 видів їстівних грибів у їжу вживаються лише кілька десятків, зокрема білі, підосичники, маслюки, опеньки, грузді, сироїжки, зеленушки, лисички. До отруйних грибів відносять бліду поганку, мухомор, фальшивий опеньок, ентомозу отруйну та інші гриби.
Втрата традицій збирання дикорослих грибів призвели до того, що “ тихе полювання “ перетворилося в надзвичайно небезпечне заняття, в якому ставка – життя людини. Не лише сирі, а й погано очищені, недоварені, недосмажені, недосолені гриби нерідко викликають розлад діяльності травного апарату....
З ранньої весни до глибокої осені до лісу поспішають грибники. З 200 видів їстівних грибів у їжу вживаються лише кілька десятків, зокрема білі, підосичники, маслюки, опеньки, грузді, сироїжки, зеленушки, лисички. До отруйних грибів відносять бліду поганку, мухомор, фальшивий опеньок, ентомозу отруйну та інші гриби.
Втрата традицій збирання дикорослих грибів призвели до того, що “ тихе полювання “ перетворилося в надзвичайно небезпечне заняття, в якому ставка – життя людини. Не лише сирі, а й погано очищені, недоварені, недосмажені, недосолені гриби нерідко викликають розлад діяльності травного апарату. Симптоми отруєння можуть проявитися через кілька годин. Спочатку виникає відчуття повноти і стискання шлунку, що переходить в болі і різі. Потім починається нудота, іноді розлад шлунку, наростає відчуття слабкості. Нерідко втрата свідомості, марення, судоми.
Хоч природні умови в цьому році не сприяли росту грибів в лісах Ізюмщини, все ж на ринках з’являлися свіжі шампіньйони, маслята, а, на так званих, стихійних ринках по трасі Харків –Довжанський і не зникали консервовані в домашніх умовах гриби. На жаль, незважаючи на численні приписи, звертання до міської ради, міліції, щодо ліквідації цих стихійних місць торгівлі, реальна загроза здоров’ю населення продовжує існувати. Вже в цьому році з діагнозом «Отруєння грибами» госпіталізовано в токсикологічний центр м. Харків дві громадянки, що отруїлися грибами, зібраними в с. Червоний Шахтар, зі слів постраждалих схожих на грузді та зонтики.
Отож вважаємо за доцільне ще раз нагадати - попередити отруєння грибами досить просто: потрібно збирати лише ті гриби які добре знаєш і, звичайно правильно їх обробляти при приготуванні. Не вживайте перезрілі, слизькі, зморщені, червиві та зіпсовані гриби. Пам’ятайте про можливість розвитку ботулізму та інших бактеріальних хвороб при порушенні санітарно-гігієнічних вимог при консервуванні грибів. Не займайтесь самолікуванням. Необхідно пам’ятати, що при отруєнні грибами, на перший погляд, навіть легкому, слід звернутися до лікаря. Життя постраждалого, залежить від того, наскільки своєчасно отримана медична допомога.
В. Андрієнко, санітарний лікар з гігієни харчування райСЕС.