Понеділок – дозволена їжа рослинного походження без будь-якої обробки, без масла.
Вівторок – їжу можна зварити.
Середа – дозволена їжа рослинного походження без будь-якої обробки, без масла.
Четвер – варимо їжу, але масло не додаємо.
П'ятниця – їмо сиру їжу, без термальної обробки.
Субота – продукти можна зварити і додати трохи масла.
Неділя – їжу варимо, додаємо масло, також дозволено вино.
Страсна седмиця. Останній тиждень посту також вважається найбільш суворим періодом. У понеділок, вівторок і середу можна вживати тільки сиру їжу без будь-яких добавок.
У четвер можна використовувати масло для заправки. А ось в п'ятницю заборонено їсти до самої церковної служби, яка проходить ввечері. У суботу можна використовувати масло.
Календар Великого посту
Як вже говорилося, протягом посту в православній традиції відзначають три важливих події. Під час цих свят раціон значно розширюється.
Благовіщення (7 квітня) – дозволено їсти гарячу їжу, рибу, масло і вино.
Лазарева субота (20 квітня) – дозволяється їсти ікру риби.
Вербна неділя – дозволена риба.
Запам'ятайте, що піст – це стрес для організму. Тому повертайтеся до звичного харчування поступово. Перший час не варто налягати на важку їжу. Харчування має бути збалансованим. У перехідний період дайте організму звикнути, вживайте більше супів, овочів і, звичайно, води.
Великий піст: кому можна не дотримуватися
Багато хто задається питанням, кому можна не дотримуватися пост взагалі. Існує правило, що Великий піст не обов'язковий для дітей, вагітних, літніх людей. Також це стосується тих, хто має захворювання, пов'язані з шлунково-кишковим трактом.
Сайт ZNAJ. UA.