Чиллер, в перекладі на українську мову означає холодильник або холодильну машину. Використовуються такі конструкції в якості охолодження або обігріву великих площ. Часто такі машини можна зустріти на виробництвах, в торгових центрах, офісних будівлях для створення нормального робочого мікроклімату. До речі, вибрати і придбати такий агрегат можна здесь.
Зміст
- 1 Які елементи входять до складу чиллера
- 2 Переваги чілерів
Які елементи входять до складу чиллера
Основними елементами даного агрегату є:
- компресор і конденсатор;
- випарник і теплообмінник.
Принцип роботи чиллера полягає в тому, що за допомогою компресора фреон стискається і переходить в рідкий стан. При даному процесі температура фреону підвищується. Після цього, фреон в рідкому стані надходить в конденсатор, де віддає тепло воді або повітрю. Тут він проходить процес охолодження і надходить у випарник. Випарник оснащується спеціальним клапаном, який регулює кількість холодоагенту, що дозволяє фреону розширитися і перейти в газоподібний стан. Тут вже його температура падає. В даному газоподібному стані фреон надходить в теплообмінник, де охолоджує воду по всій магістралі. Надходить холодна вода забезпечує роботу фанкойлам. Якщо чиллер працює на обігрів приміщень, то всі дії відбуваються так само, тільки в зворотному порядку.
Переваги чилерів
Дане обладнання досить, популярно в силу своїх незаперечних переваг, які полягають в наступному:
- Такі пристрої видають високий коефіцієнт корисної дії.
- За допомогою їх можна охолоджувати великі обсяги рідини, якої буде достатньо для кондиціонування приміщень з великими розмірами. Тому, такі конструкції і встановлюються в місцях, де велике скупчення і прохідність людей.
- Обладнання виготовляється в компактних розмірах, що дозволяє помістити його в будь-якому місці. Для цього можна задіяти підвал, технічний поверх або дах.
- Чиллер-універсальний пристрій, так як за допомогою його можна не тільки охолоджувати, але і нагрівати приміщення.
- Обладнання не вимагає складного управління. Все засноване на автоматизації