Хочете дізнатися, як зробити желейні цукерки?
Желейні цукерки вважаються сьогодні одним з найкорисніших видів кондитерських виробів. Все тому, що в них міститься мало хімічних інгредієнтів, згубно впливають на здоров'я, в тому числі немає пальмового масла, «забиває» судини і провокує розвиток атеросклерозу, інсульту та інфаркту міокарда. Однак у ваших силах зробити цукерки з желатину в домашніх умовах, тим самим виключивши навіть потенційну шкоду від вживання даного продукту.
Що це за десерт?
Домашні желейні цукерки готують на основі желатину. Цей інгредієнт повідомляє солодкого десерту властивість позитивно впливати на кісткову систему і опорно-руховий апарат, шкірні покриви, волосся, нігті і зуби. Справа в тому, що желатин являє собою тваринний колаген в чистому вигляді. А цей білок в свою чергу відповідає за пружність і зміцнення тканин.
Додатковими компонентами цукерок з желатину стають концентровані фруктові соки, ягоди, сир, какао порошок, ванілін, кориця, кава. Обов'язково в них додають цукровий сироп або мед. З-за солодких компонентів желатинові цукерки не варто їсти у великих кількостях. Особливо це стосується дорослих людей і дітей із зайвою вагою.
Хитрощі приготування цукерок з желатину
Щоб насолодитися неймовірним смаком домашніх желатинових цукерок, треба знати основні принципи виготовлення солодких ласощів.
Желатин. Його для набухання і формування желе слід покласти в глибоку ємність, заповнену холодною водою. Желатинова суміш повинна настоятися хвилин 15-20 для отримання потрібної консистенції і текстури.
Як приготувати цукровий сироп? Налийте в каструльку води в кількості ¾ склянки. Поставте ємність на плиту, доведіть до кипіння. Після введіть у воду цукор пісок. Помішуйте розчин до повного розчинення цукру. Потім цукровий сироп на слабкому вогні ще 5 хвилин, зніміть з плити.
Після додавання в желатинову суміш інгредієнтів, передбачених конкретним рецептом, необхідно розлити ласощі по формочках. Потім десерт потрібно остудити до кімнатної температури (нехай постоїть в приміщенні) і відправити для застигання в холодильник на пару годин.
Не забороняється надавати желатиновим цукеркам бажаний колір і запах шляхом використання харчових барвників і ароматизаторів. Але і тут важливо не переборщити.
Можна використовувати для застигання цукерок з желатину як порційні формочки, так і форми для випічки. Просто у другому випадку вам доведеться розрізати желатиновий шар на квадратики, прямокутники або трикутники, що зажадає додаткових часу і зусиль з вашого боку. Форму перш необхідно змастити рослинним маслом, щоб майбутні цукерки не прилипли до її дна і їх легше було б отримати в готовому вигляді. Інший варіант — застеліть дно форми для випічки фольгою, яку змочіть в свою чергу спеціальним кулінарним спреєм.
Готові цукерки варто обваляти в цукровій пудрі, кунжуті або кокосовій стружці — на ваш смак або в залежності від приписів конкретного кулінарного рецепту.
Зберігати цукерки з желатину потрібно в герметично закритому скляному або пластиковому контейнері, бажано в холодильнику, але можна і за його межами при кімнатній температурі.
Під час варіння цукрового сиропу не залишайте солодкий розчин без нагляду і не забувайте його частіше помішувати, щоб уникнути нещасних випадків (якщо в будинку є діти) і пригорання ласощі.
Рецепти желейних цукерок
Цукерки " Класичні»
Знадобляться: холодна вода — 100 мл, цукровий або будь-фруктовий сироп — 200 мл, желатин — 12 ч. л.
Як готувати. Візьміть каструльку, насипте туди желатин. Після влийте холодну воду, додайте 100 мл сиропу. Залиште суміш на 10 хвилин в спокої. Після закінчення даного часу нагрійте її на слабкому вогні до повного розчинення желатину. Коли це станеться, долийте в желатиновий розчин решту 100 мл сиропу, перемішайте. Розлийте його по силіконовим формах, відправте для застигання в холодильник.
желейні цукерки
Желейні цукерки «Лісова ягодка»
Склад ласощі: ягідне асорті (чорниця, малина, суниця, смородина, чорниці та інші) - 200 г, апельсиновий сік — 1 стакан, желатин — 8 ст. л.
Як готувати. Ягоди помістіть в каструлю, залийте їх соком цитруса. Поставте суміш на маленький вогонь, закрийте ємність кришкою. Тримайте ягоди на плиті до тієї пори, поки вони не розваряться. Тепер збийте ягідну суміш до отримання маси з однорідною консистенцією, введіть желатин. Знову помістіть каструлю на вогонь. Дочекайтеся розчинення желатину, зніміть ємність, охолоджуйте протягом 10-ти хвилин. Ягідно-желатинову суміш розлийте по формах. Щоб ласощі застигло, поставте його в холодильник.
Цукерки " Соковиті»
Необхідні компоненти: желатин (12 ч. л.), ваш улюблений сік, бажано свіжовичавлений (200 мл); трохи меду.
Як готувати. Желатин залийте соком. Через 10 хвилин включіть під каструлею з сумішшю вогонь і нагрівайте вміст ємності до розчинення желатину. Потім додайте в майбутнє ласощі мед, якщо розчин здасться вам недостатньо солодким. Перелийте желатинову суміш у формочки. Нехай десерт охолоне при кімнатній температурі. Застигати відправте його в холодильник.
Желейні цукерки «Екзотичні»
Інгредієнти: 5 ст. л. води, 3 ст. л. порошку желатину, 2 ст. л. рідкого бджолиного меду, 1 плід карамболи, півсклянки соку лимона.
Як готувати. Залийте водою желатин, залиште суміш для набухання. За цей час звільніть від зовнішньої оболонки і поріжте шматочками карамболу, вичавіть з лимонів сік. Після того, як желатин розбухне, желейний розчин необхідно поставити на вогонь. Томіть суміш на слабкому полум'ї, періодично помішуючи. Коли желатин розчиниться, додайте в каструльку мед і сік цитруса. Знову перемішайте. На дно формочок для желатинових цукерок покладіть шматочки екзотичного плоду, залийте їх підготовленою солодкою желатиновою сумішшю. Десерт застигне в холодильнику.
Цукерки з желатином «Смородинові»
Знадобляться: 200 г цукру-піску, 1 ч. л. желатину, 50 мл води, 500 г ягід чорної або червоної смородини.
Як готувати. Плоди потрібно помити, обсушити, після проварити хвилин п'ять і протерти через дрібне сито. Шкурки і насіння в кінці слід видалити з ягідного пюре. Смородиновую кашку треба з'єднати з цукром, поставити каструлю з даною сумішшю на повільний вогонь і варити до розчинення солодкої складової десерту. Желатин заливають холодною водою, після набухання вводять в гарячу ягідну суміш. Отриману масу розливають за формами, які після охолодження до теплого стану прибирають в холодильник. Готові цукерки слід обваляти в цукровій пудрі.
Желейні ведмедики «Gummy Bears»
Склад ласощі: 240 мл будь-якого соку, 1 ст. л. меду, 3 ст. л. порошкового желатину.
Як готувати. Залийте желатин в каструльці соком, нагрійте суміш і доведіть її до кипіння, не забуваючи часто помішувати. Нехай покипить 1 хвилинку, після чого зніміть ємність з вогню. Наповніть желе спеціальні силіконові формочки для виготовлення «ведмедиків», скориставшись піпеткою. Надішліть їх у морозильну камеру на 20 хвилин. Зберігають продукт в холодильнику.
Приємного апетиту!