З ранньої весни до глибокої осені до лісу поспішають любителі грибів. Цей дар природи за вмістом білків наближається до м\'яса. Тут багато цінних для організму людини мінеральних речовин.
З 200 видів їстівних грибів у їжу звичайно вживаються лише кілька десятків. Серед них - білі, підосичники, маслюки, опеньки, грузді, сироїжки, вовнянки, зеленушки, лисички. До отруйних грибів відносять бліду поганку, пантерний та червоний мухомори, фальшивий опеньок, ентомозу отруйну, жовчний, перечний та інші гриби.
Втрата традицій збирання дикорослих грибів, уміння розрізняти їстівні та отруйні " види - двійники " у населення міст степової зони України, погіршення загальної екологічної ситуації призвели до того, що "тихе полювання " перетворилося в надзвичайно небезпечне заняття, в якому ставка - життя людини. Не можна давати гриби дітям . Це продукт, який швидко псується і тому не підлягає довгому зберіганню без спеціальної кулінарної обробки. Та не лише сирі, а й погано очищені, недоварені, недосмажені, недосолені гриби нерідко викликають розлад діяльності травного апарату. Симптоми отруєн-ня можуть проявитися через кілька годин. Спочатку виникає відчуття повноти і стискання шлунку, що переходить в болі і різі.
ДАЛІ.
З ранньої весни до глибокої осені до лісу поспішають любителі грибів. Цей дар природи за вмістом білків наближається до м\'яса. Тут багато цінних для організму людини мінеральних речовин.
З 200 видів їстівних грибів у їжу звичайно вживаються лише кілька десятків. Серед них - білі, підосичники, маслюки, опеньки, грузді, сироїжки, вовнянки, зеленушки, лисички. До отруйних грибів відносять бліду поганку, пантерний та червоний мухомори, фальшивий опеньок, ентомозу отруйну, жовчний, перечний та інші гриби.
Втрата традицій збирання дикорослих грибів, уміння розрізняти їстівні та отруйні " види - двійники " у населення міст степової зони України, погіршення загальної екологічної ситуації призвели до того, що "тихе полювання " перетворилося в надзвичайно небезпечне заняття, в якому ставка - життя людини. Не можна давати гриби дітям . Це продукт, який швидко псується і тому не підлягає довгому зберіганню без спеціальної кулінарної обробки. Та не лише сирі, а й погано очищені, недоварені, недосмажені, недосолені гриби нерідко викликають розлад діяльності травного апарату. Симптоми отруєн-ня можуть проявитися через кілька годин. Спочатку виникає відчуття повноти і стискання шлунку, що переходить в болі і різі. Потім починається нудота, іноді розлад шлунка, швидко наростає відчуття слабкості і розбитості. Нерідко - втрата свідомості, марення, судоми.
Хоч природні умови в цьому році не сприяли росту грибів у лісах Ізюмщини, все ж на ринках з\'являлися свіжі шампіньйони, маслюки, а на так званих стихійних ринках по трасі Харків -Довжанський і не зникали консервовані в домашніх умовах гриби. На жаль, незважаючи на численні приписи, звертання до міської ради, міліції щодо ліквідації цих стихійних місць торгівлі забороненими харчовими продуктами, "бомби уповільненої дії", реальна загроза здоров\'ю населення продовжують існувати. Вже в цьому році з діагнозом "Отруєн-ня грибами" госпіталізована в токсикологічний центр м. Харків одна громадянка, що отруїлася грибами, зібраними в с. Студенок. Зі слів постраждалої вони були схожі на дощовики.
Отож вважаємо за доцільне ще раз нагадати, що попередити отруєння грибами досить просто: потрібно збирати лише ті гриби, які добре знаєш і, звичайно правильно їх обробляти при приготуванні.
Не вживайте в їжу перезрілі, слизькі, зморщені, червиві та зіпсовані гриби. При появі перших ознак отруєння слід терміново викликати лікаря. До його приходу всім членам сім\'ї, хто їв гриби, разом з тим, хто отруївся, слід обов\'язково зробити промивання шлунка і випити проносне.
Слід пам\'ятати про можливість розвитку ботулізму та інших бактеріальних хвороб при порушенні санітарно-гігієнічних вимог консервування, соління і маринування грибів. Їх треба ретельно очищувати, промивати і проварювати. У маринад необхідно додати достатню кількість солі і оцту, банки не слід закривати герметичними кришками.
У разі захворювання не варто займатися самолікуванням. Необхідно пам\'ятати, що при отруєнні грибами, на перший погляд, навіть легкому, слід звернутися до лікаря. Життя постраждалого залежить від того, наскільки своєчасно отримана медична допомога.
В. Андрієнко, санітарний лікар з гігієни харчування Ізюмської райСЕС.
Малюнок Є.Сіпкова.