Мене важко назвати великим шанувальником м\'яса і будь-яких страв з нього. Яловичий стейк або бургер я охочіше заміню рибним, зі свининою у мене ще куди більш складні відносини. Єдине, що я поглинаю під час літніх барбекю - це курятину (і то, зі змінним апетитом). Але ситуація кардинально змінюється, коли справа доходить до порції крилець з соусом барбекю - це, дорогі, річ за яку не страшно померти.
Курка з соусом барбекю і 3 види подачі
Мене важко назвати великим шанувальником м\'яса і будь-яких страв з нього. Яловичий стейк або бургер я охочіше заміню рибним, зі свининою у мене ще куди більш складні відносини. Єдине, що я поглинаю під час літніх барбекю - це курятину (і то, зі змінним апетитом). Але ситуація кардинально змінюється, коли справа доходить до порції крилець з соусом барбекю - це, дорогі, річ за яку не страшно померти. Только в samalet.com.ua можно купить
Погоджуся, звучить банально, але рівно до тих пір, поки за приготування соусу не візьмеш самостійно. На виході виходить абсолютна протилежність тій бадді, з купою консервантів і стабілізаторів, яку можна зустріти на полицях наших маркетів (у мене однієї такий сумний досвід з покупними соусами барбекю?). Багатий смак домашнього соусу спершу б\'є солодкістю, потім різко, буквально на частки секунди, розкривається легкою кислинкою і переходить в гостроту - ступінь прояву останньої залежить від того, наскільки ви любите Табаско.
Розібравшись і відмірявши всі інгредієнти для соусу, приступаю до головного - курці. Птиці потрібно дати час постояти і прийняти аромати спецій, поки ми будемо готувати соус, тому в ступку засипаємо паприку, кумін, фенхкль, сіль, тростинний цукор і перетираємо. Ступки у мене немає, тому я дію по-старому: висипаю всі спеції на аркуш паперу для випічки, повертаю в конверт і гарненько відбиваю качалкою. Звичайно, ефект ступки повністю відтворити вийде, але аромати розкриються добре.
Перемішуємо куру зі спеціями і відставляємо в сторону - смакова передісторія страви у нас готова.
Беремося за саму історію - соус. Сміливо з\'єднуємо всі інгредієнти і ставимо на вогонь.
Варимо соус на сильному вогні до закипання, після чого знижуємо жар до середнього і варимо, продовжуючи заважати, 10-15 хвилин. Готовий соус повинен рівномірно покривати ложку.
Подавати птицю я вирішила трьома способами. Для перших двох з них, на решітку кладу курячі крильця і обсмажую їх до готовності.
До однієї порції подаю соус окремо - все цілком звично і акуратно. Другу порцію сервірую для тих, хто, як і я, не боїться забруднитися - в класичному американському стилі. Крила повністю занурюються в гарячий соус і подаються на стіл з горою серветок. Виходить ну прям дуже круто.
Гомілки птиці я також обсмажую на решітці, але перед цим, покриваю їх глазур\'ю з соусу барбекю. В середині готування операцію доведеться повторити. У підсумку, цукор з соусу карамелізіруется під час обсмажування і покриє курку засмаженою кисло-солодкого скоринкою. Лимонний сік, трохи нарізаної зелені і чилі, і страва готова.
Для тих, хто читає цей пост в холоду або не має доступу до мангалу влітку, рекомендую повторити рецепт в духовці. Спершу, курятину в спеціях запікаємо без соусу, в розігрітій до 180 градусів духовці протягом години. Потім, птицю слід занурити в соус і повернути в духовку, знизивши температуру до 100 градусів. Через 15-20 хвилин можна діставати і милуватися глянсовою скоринкою, але якщо ви трохи більш авантюрними - в середині готування покладіть в духовку жароміцних форму з підпаленими яблучними тирсою, так курятина просочиться запахом димку.
Ну а тепер, крильце або ніжку?