Що таке цукровий діабет, як його розпізнати та вберегтися
Цукровий діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну чи організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.
Гірка хвороба із солодкою назвою є основною причиною ниркової недостатності, значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їхнього інфікування та в кінцевому результаті ампутації та є причиною 1% випадків сліпоти. У людей, що страждають на цукровий діабет, в 2-3 рази вищий ризик розвитку інфаркту та інсульту.
Існують три основні типи діабету:
- діабет І типу (інсулінозалежний) – характерне недостатнє вироблення підшлунковою залозою інсуліну, розвивається швидко в основному у дітей і молодих людей;
- діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) виникає, коли організм неефективно використовує вже виділений інсулін, розвивається поступово частіше у людей старше 40 років, зустрічається у 80-85 % випадків;
- гестаційний діабет – вперше діагностують у період вагітності, може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.
Фактори ризику появи цукрового діабету
- спадкова схильність, ожиріння, хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції, провокуючим фактором у цьому випадку може бути травма), різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип), стрес, вік (чим старша людина, тим більше є підстав захворіти на цукровий діабет), низька фізична активність, атеросклероз, гіпертонічна хвороба.
Симптоми діабету
- сухість у роті, спрага, надмірне сечовиділення, втрата ваги при підвищеному апетиті, зуд шкіри (особливо в області геніталій у жінок), рани, що погано загоюються, постійне відчуття голоду, погіршення зору, постійне відчуття втоми.
Профілактика діабету полягає у простих правилах здорового способу життя:
– не допускати надлишкової ваги;
– мати регулярні фізичні навантаження;
– дотримуватися здорового харчування, зменшення кількість цукру, насичених жирів і збільшення споживання клітковини – овочів та фруктів;
– відмовитися від куріння і надлишкового вживання алкоголю;
– регулярно перевіряти рівень глюкози в крові (норма 3.89-5.83), слідкувати за артеріальним тиском та холестерином;
– уникати стресу.
Як змінити харчування, щоби знизити ризик розвитку діабету?
Щоб зменшити ризик появи діабету, варто мінімізувати споживання або взагалі відмовитися від доданого цукру та попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис). Краще замініть їх на цільнозернові.
Намагайтеся збільшити споживання клітковини – овочів та фруктів. Фрукти та овочі, які не містять крохмалю, повинні становити щонайменше половину щоденного раціону.
Бобові культури (сочевиця, боби, нут, горох) також містять багато клітковини та корисного для здоров’я рослинного білка. Люди, які їдять багато продуктів з високим вмістом клітковини, як правило, споживають менше калорій, не набирають надмірної ваги, а отже мають менший ризик розвитку діабету.
Будьте здорові, бережіть себе та своїх рідних!
Анастасія Попельнух