Яке блюдо вважається найпопулярнішим у світі? Ні, зовсім не бургери або картопля фрі. Це піца. Круглі відкриті коржі з дріжджового тіста з різноманітними начинками популярні в усьому світі. Піццайоло (саме так називають кухарів, які готують це блюдо) постійно експериментують з начинками, а любителі італійської кухні з задоволенням пробують нові поєднання продуктів.
Зовсім трохи історії
Прототипи і схожі на піцу страви були ще в раціоні стародавніх римлян і греків. На скибки хліба викладали оливки, м'ясо, овочі та сир. Такі страви віддалено нагадували піцу, але не нагрівалися в печі. Швидше, вони були більше схожі на сучасні бутерброди. Перша письмова згадка відноситься до I століття до н. е. У своїй книзі Марк Алиций наводив кілька рецептів «попередників» піци, а також описував, як її готують його сучасники. Класичне блюдо в Італії стали робити тільки після того, як в країну привезли томати. З тих пір почалися експерименти з начинками ароматної страви. Швидка Доставка піци в Одесі на сайті - 1794-dostavka.com.ua.
Що стосується приправ, то вони з тих пір практично не змінилися. Знамениті пиццайоло використовують перець, часник, оливкову олію, зелений або фіолетовий базилік. Популярність серед монарших осіб Італії піца знайшла з легкої руки короля Фердинанда II. Блюдо, які було подано на дні народження королеви, з тих пір носить назву «Маргарита». Ця класична піца складається з коржів з начинкою з томатів черрі, сиру «Моцарелла», томатної пасти, оливкової олії, солі, перцю і свіжих листя базиліка.
Найпопулярніші види піц
«Маргарита» вважається класикою і займає перше місце в рейтингу. Її цінують любителі італійської кухні. Незважаючи на безліч експериментів з «Маргаритою», її базовий склад залишається колишнім ось вже кілька десятиліть.
«Чотири сезони» – друге за популярністю блюдо. Його придумав піццайоло з Неаполя, якому хотілося приготувати випічку відразу з декількома видами інгредієнтів. В якості начинки він використовував морепродукти, томати, гриби, м'ясо. Згодом шинку замінила відома італійська Ковбаса салямі.
«Капрічоза» – ще один класичний варіант страви. Вона популярна серед гурманів всіх країн. У чому її особливість? Для начинки піццайоло беруть інгредієнти, які ідеально поєднуються між собою: шинка, оливки, один або два види сиру, а також томати черрі.
«Кальцоне» – цікавий варіант родом з Мілана. Відомі кухарі вирішили здивувати своїх гостей, сховавши начинку в тісто повністю. Гурмани відразу помітили, що соковитість і аромат начинки зберігаються краще, ніж в класичній відкритій піці. Крім того, вона довше залишається теплою. З тих пір «Кальцоне» стала одним з популярних страв серед любителів італійської кухні.
Що стосується більш екзотичних варіантів, то жителі багатьох країн полюбили «Гавайську» і «Мексиканську» піцу. Класикою вважається і «Пепероні». Кухарі роблять навіть солодкі піци, додаючи на корж з дріжджового тіста ягоди, фрукти, а замість соусу використовуючи сирний крем. Щоб насолодитися смачною стравою або спробувати новинку, досить замовити піцу з доставкою додому. Кур'єр швидко привозить її в спеціальній упаковці, тому вона зберігає свій смак і аромат.