Жителі району Гончарівки вдячні робітникам КП «Благоустрій міста Ізюма» та його директору Юрію Брилю, за організацію і виконану незвичну роботу на розі вулиць імені П. Чайковського і Є. Коновальця. Чому саме незвичну? Бо навряд вона може бути прописана в колі обов’язку даної організації.
На спиляній вершині тополі вже вісім років живуть білі лелеки. Сусіди ще в минулому році спостерігали і бідкалися, що важко птицям стало сідати на гніздо бо молода поросль гілок дуже розрослась. Потрібна була людська допомога, яку вчасно в кінці березня цього року виконали робітники «Благоустрою» за допомогою автомобільної вишки.
Лелеки — давні супутники людини. Вони охоче селяться в населених пунктах. Для району Гончарівки це своєрідна прикраса, куточок живої природи міста. Кожного року з гнізда відлітало по двоє молодих лелеченят, а в часи окупації Ізюму була трійня. Всі лелеченяти вдало перенесли бомбардування. Поруч з гніздом колишнє підприємство МКДС. Рашисти спочатку періодично обстрілювали мінами територію підприємства. А пізніше, після деяких руйнувань, там же і вселився їхній батальйон. На цій території базувалися танки, БТР-и, вантажівки до тридцяти штук.
Запам’ятався мені день 12 квітня 2022 року. Лелеки прилітають не парою. Спочатку прилітає Самець і приводить в порядок гніздо, а пізніше прилітає самка. Саме в цей день прилетіла самиця і її з клекотанням зустрічав самець. А рашисти по своєму, салютом відзначили цей день космонавтики. Салютом я назвав в переносному значенні періодичні обстріли касетними бомбами жилих кварталів міста. Перше враження, схоже на феєрверк як на дев’яте травня. В небі з хлопками розлітаються вогні в різні боки. Виглядало це красиво і було страшно коли хлопки по небу переміщалися в твій бік. Під зону враження попали лелеки і я поруч, бо в цей час був на огороді. Мені на виліт осколком пробило ліву руку, а гніздо залишилось неушкодженим. Для мене перев’язки та походи до лікаря Ю. Кузнєцова, а лелеки продовжували займатись любов’ю. Склалось таке враження, що вони навіть не звертали уваги на щоденні понад тисячу гарматних пострілів та шипіння градів. Рашисти вели вогонь по позиціях українських військ безпосередньо з жилих кварталів Гончарівки. Лелеки без страху висиділи і вигодовували своїх трьох пташенят.
За добу, перед обстрілами території підприємства хаймерсами, її покинули рашисти, мабуть були попереджені українськими зрадниками, як і п’ять попередньо розбомблених підприємств в Ізюмі. Лелеки з лелеченятами ніби завдячуючи чуттю, можливо це звичайний збіг, але вони за декілька хвилини перед обстрілом піднялись в повітря. Було це першого вересня в обід. Не залякали лелек обстріли війни і вони в 2023 році знову повернулися до свого гнізда. В цьому році вчасно обпиляли гілля. Бо десь через добу повернувся з далеких країв господар гнізда лелека-самець. Він заходився чисткою і відновленням гнізда, а головне це охорона особистої власності від інших молодих лелек. Тепер їм буде роздолля, а пташенятам зручніше ставати на крило. Люди зробили благе діло для птахів. Чекаємо повернення самиці мабуть на день раніше бо лютий в цьому році був на день довшим, та й невідомо яким календарем користуються птахи. Але він раніше співпадав з Григоріанським.
Леонід Щибря