Як запобігти гострих кишкових інфекцій
Основним джерелом збудника інфекції є хворий вірусним гастроентеритом. Хворий становить небезпеку з перших днів і навіть годин розвитку клінічних симптомів. Джерелом інфекції є і зовні здорові діти і дорослі, що переносять інфекцію безсимптомно.
Далі.Основним джерелом збудника інфекції є хворий вірусним гастроентеритом. Хворий становить небезпеку з перших днів і навіть годин розвитку клінічних симптомів. Джерелом інфекції є і зовні здорові діти і дорослі, що переносять інфекцію безсимптомно.
Основним механізмом передачі збудника кишкової інфекції є фекально – оральний, що реалізується через питну воду, харчові продукти, а також при побутових контактах через іграшки, соски, брудні руки. А також є можливість повітряно – краплинного механізму передачі вірусів.
В Ізюмському районі захворюваність на гострі кишкові інфекції за 5 місяців 2016 року знизилась в порівнянні з 5 місяцями 2015 року на 47,9%. Основна захворюваність реєструється в районі (13,9%) по вул. Київській, центру міста (27,8%) по вул. Покровської, Хлібозаводської, проспект Незалежності. Захворюваність сільського населення зареєстровано по різним селам: с. Оскіл - 1, Капитолівка – 1, Бугаївка -2.
Щоб не захворіти на кишкові інфекції, треба дотримуватись наступних правил:
- Не використовувати для миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання ( ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо ). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання. При підйомі захворюваності на кишкові інфекції рекомендовано вживати тільки кип’ячену воду, після 15 хвилин кип’ятіння.
- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
- Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
- Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності. При купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та установлений термін.
- При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми – обдати окропом.
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням.
М. Пазушко, лікар-епідеміолог Ізюмської міськміжрайонної філії ДУ «Харківський Обласний Лабораторний Центр Держсанепідслужби України».